15.02.2016

Ogórkowa - tzatzikowa

Chyba nie mam się co oszukiwać co do profilu tego bloga. Zakładałam go z myślą bloga DIY, ale moja miłość do gotowania zwyciężyła. DIY to moja ogromna pasja, uwielbiam szyć, tworzyć coś z niczego, myśleć i być kreatywną. Ale odkąd na świat przyszła moja mała Misiolinka, to wolne chwile spędzam na gotowaniu i tworzeniu nowych smaków. Także, One Room Flat to raczej blog kulinarny niż "Zrób To Sam". Dlatego chyba nikogo nie dziwi fakt, że dziś znowu mam dla Was przepis:)

Przepis na ogórkową. Zupa ogórkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ja zupełnie odwrotnie do reszty świata nienawidzę pomidorówki! Za to uwielbiam kwaśną ogórkową! Ostatnio na jednej z grup kulinarnych na fb przemknął mi przed oczami przepis. Niestety nie mogłam go potem znaleźć, ale utknęła mi jedna informacja w głowie, mianowicie, "podsmaż ogórki na maśle".  Hmmm... no więc tak też zrobiłam.

Ogórkowa z duszonymi ogórkami na maśle.

7 średniej wielkości ogórków
2 łyżki masła
1,5 l wody
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 średnie ziemniaki
przypalona główka cebuli
100 ml śmietany
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz

Na początek gotuje bulion warzywny. Do 1,5 litry wody dodaje sporo warzyw, by wywar był mocny, gdyż nie dodaję żadnego mięsa. W między czasie ścieram ogórki na dużych oczkach i duszę na 2 łyżkach masła. Ogórki z masłem to świetne połączenie :)

Gdy marchew jest już miękka dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę.




Gdy wszystkie warzywa są już miękkie dodaję ogórki i masło z patelni. Ogórki są miękkie, mają maślany posmak, więc w garnku potrzebują tylko chwili. Odlewam do kubka dwie chochelki gorącej zupy i hartuję śmietanę 18%, gdy używacie 30% możecie od razu śmiało wlewać do garnka. Na pewno się nie zważy. I choć bardzo lubię tłustą śmietanę, to jednak idzie lato i daruję sobie takie rarytasy na rzecz lipcowego bikini ;)


Na koniec koper, natka pietruszki i zasiadamy do stołu :)


Drugą opcją jest zblendowanie zupy dodanie czosnku, bazylii i mamy wykwintny krem. A jak go nazwiemy "tzatzikowy" to już w ogóle francja-elegancja;)




1 komentarz:

  1. PYSZNIE! Jedna i druga opcja bardzo ładnie się prezentuje, jeść mi się zachciało;)
    pozdrawiam Kami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...