23.02.2016

Guacamole

Można by powiedzieć, że ile ludzi tyle guacamole. Dziś mój pomysł na pastę z awokado. Wiedzieliście, że polska nazwa tego owocu to smaczliwka? Uroczo prawda? I jak dla mnie faktycznie jest "smaczliwa";)


Guacamole:

1 dojrzałe awokado (ja wybrałam odmianę hass)
2 jajka
1 łyżka majonezu
1/2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz

Awokado wydrążam i przecieram widelcem by były małe kawałki owocu. Dodaję sok z cytryny. Jaja ugotowane na twardo ścieram na małych oczkach tarki. Dodaję majonez i przyprawy, a na koniec sos słodko-pikantny, pół łyżki, ale ja uwielbiam pikantne jedzenie, więc polewałam go sobie jeszcze na kromki ;)




Pamiętajcie by do guacamole dodać pestkę z awokado, wtedy nasza pasta nie ściemnieje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...