Winogrono i kurczak? Czy to dobra kombinacja? Powiem Wam więcej to jest świetne połączenie! Delikatne mięso piersi kurczaka i słodki posmak winogrona w śmietanowym sosie brzmi i smakuje wyśmienicie.
Oto przepis na zwykły makaron w wykwintnym wydaniu:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżka majonezu
150g śmietany 18%
1 pojedyncza pierś kurczaka
średniej wielkości kiść winogrona
5 łyżek płatków migdałów
pęczek natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
400g makaronu
Kawałki piersi podsmażam na patelni, posypuję solą czosnkową i białym pieprzem. Gdy mięso jest gotowe zdejmuję je z patelni, a do tłuszczyku który został wlewam mleko i stopniowo dodaję mąkę ciągle mieszając. Następnie szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej. Kiedy mleko i mąka się już połączą dodaję śmietanę z posiekaną natką. na koniec łyżka majonezu, który nadaje charakteru.
Do tak przygotowanego sosu dodaję podsmażoną wcześniej pierś. Na suchej patelni prażę płatki migdałowe. W między czasie wstawiam wodę na makaron i zabieram się za winogrona tzn. kroję je na pół i wyjmuję pestki. Czasem można kupić winogrono bezpestkowe i wtedy nie potrzebna cała ta dłubanina. Tak przygotowany winogron wrzucam do gorącego sosu by złapał ciepło, ale już nie podgrzewam. Gorący makaron łącze z sosem śmietanowym, na górę wykładam winogron i resztę płatków migdałowych oraz świeżą pietruszkę.
Smacznego!
muszę wypróbować, pozdrawiam cieplutko:))
OdpowiedzUsuń