11.09.2015

Pumpkin soup...

Od niedawna moje piersi stały się fabryką produkującą hektolitry mleka dla mojej małej, cudownej Misi. Z racji tego moja dieta też musiała się mocno zmienić. Szczególnie ważny jest ten pierwszy miesiąc by małą nie bolał brzuszek i by dobrze przybierała na wadze. A więc jem same zdrowe, głównie gotowane rzeczy. Najczęściej zupki, uwielbiam warzywne, lekkie, bez śmietany. Ostatnio pisałam, że jesień można poznać po tym, że na targu zaczynają sprzedawać dynie.

Oto mój przepis na bardzo prostą, szybką i lekką zupę dyniową z jabłkami.


Składniki:
  • 1kg dyni
  • 2 jabłka (ja wybrałam antonówki, bo są kwaśne)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mała cebula
  • śmietana
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Na początek gotujemy bulion warzywny. Marchew, pietruszkę, cebulę, ziele i liść laurowy wrzucamy do garnka i zalewamy 0,5l wody. Dynię i jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po około 10-15 minutach zrobi się papka, którą dodajemy do ugotowanego wcześniej bulionu. Bulionu nie może być za dużo, niecałe pół litra będzie w sam raz przy 1kg dyni. Całość blendujemy i gotowe. Bardzo szybko zupa. Dla osób które nie produkują mleka polecam ją dobrze doprawić czosnkiem, chilli i ziołami, bo moja wersja laktacyjna jest bardzo delikatna.












3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie mniam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjecia iscie jesienne :-) i przepis ciekawy.. moze wyprobuje w wersji bezsmietanowej :-)

    Serdeczie gratuluje Callu pojawiania sie na swiecie malej Misi :-) Niechaj rosnie zdrowo i wnosi w Twoje zycie wiele radosci :-)

    Pozdrawiam cieplo :-D :-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...