21.06.2013

BBQ

Dziś chciałam Wam opowiedzieć o dipach, które idealnie się nadają na "grillowe" wieczory. Wśród mojej rodziny i znajomych robią furorę. Pierwszy z nich to dip waniliowy do sałaty. Już kiedyś przy okazji mięsnych brzuszków pisałam o nim, ale jest wart przypomnienia. A drugi to klasyk czyli sos czosnkowy.

Vanilla sauce

Śmietana 12% albo 18%
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru waniliowego (o tym jak zrobić swój cukier waniliowy pisałam TUTAJ)


Do śmietany dodajemy cukru i soku z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut by cukier się rozpuścił.



Wylewamy gotowy sos na sałatę masłową albo lodową i nie ma nic lepszego i prostszego na grilla. Świetnie się komponuje z mięsem i daje ciekawy smak dzięki swojej słodkiej odsłonie.


Czosnkowy klasyk podczas grillowania jest niezastąpiony. Ale zdradzę Wam mój sposób na idealny dip. Nie używam jogurtu tylko serka śmietankowego do smarowania (np. Bielucha). Dodaję czosnek starty na drobnych oczkach tarki, sól, pieprz oraz dwa magiczne składniki czyli cukier i sparzone oregano. Cukier jest kluczowy. A oregano zaparzam najpierw w gorącej wodzie i jak ostygnie dodaję z połową wody która rozcieńcza delikatnie serek. 







9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...