Uwielbiam pisać o jedzeniu, a jeszcze bardziej jeść:)
Ostatni przepis przypadł Wam do gustu, więc może i ten zyska Waszą sympatię. Jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie. Bardzo smaczny, dietetycznie - niekoniecznie.
Mięsne brzuszki z waniliową sałatą!
Składniki:
400 g mięsa mielonego np. zmielone indycze podudzia
1 paprykę czerwoną
1 cebulę
300 g pieczarek
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Sos:
150 ml śmietany 18%
Mieszankę ziół: koperek, pietruszka, pieprz, kolendra, tymianek
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
Cebulę, pieczarki i paprykę podsmaż na patelni, dodaj sól i pieprz. Na drugą patelnię wlej 2 łyżeczki oliwy z oliwek i dodaj mięso mielone. Zalej je wodą by mięso się podgotowało i poczekaj, aż woda wyparuje. Wtedy jest mięciutkie. Następnie posyp mięso garstką bułki tartej, która pomoże zrumienić całość i potem zagęści sos. Gdy pieczarki z cebulą będą gotowe, a mięso nabierze ładnego koloru, połącz produkty ze sobą i przygotuj sos.
Sos: do śmietany dodaj mieszankę ziół, czosnek i cukier. Wlej do mięsa i na małym ogniu mieszaj by mięso wchłonęło śmietanę. Gdy cały sos zostanie wsiąknięty i na patelni zostanie nasączone mięso z cebulą, papryką i pieczarkami, odstaw wszystko by wystygło.
Nie możesz używać ciepłego farszu, bo rozpuści ono ciasto francuskie!
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, z jednego opakowania wyjdzie osiem małych porcji, bądź 4 duże. Napełnij je mięsem i sklej wszystkie rogi razem, oraz boki rogów. Brzuszki posmaruj rozbitym jajkiem i wstaw do pieca na najmniejszy ogień. Złoty kolor da Ci znak, że są gotowe.
Sałata z sosem waniliowym:
Do śmietany dodaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego i parę nasionek wanilii. 1 łyżkę zwykłego cukru i łyżeczkę soku z cytryny. Odstaw na 15 minut by wszystko się ze sobą połączyło. Zieloną sałatę porwij i polej sosem waniliowym.
Taka sałata kojarzy mi się z rodzinnym domem. Moja mama tylko tak przyrządza sałatę. Nie wiem jak Wy, ale ja cukier waniliowy robię sama. Gdy z laski wanilii zużyję ziarenka, pozostałość wkładam do cukru, cudnie przechodzi aromatem wanilii.
A Wy robicie cukier waniliowy czy kupujecie gotowy?
yummy!
OdpowiedzUsuńnie lubię groszku ani jajek więc ten przepis bardziej mi sie podoba:)
Ja niestety cukier kupuję, ale czaję się trochę, żeby kupić laski wanilii i zrobić z nich cukier i ekstrakt waniliowy :) Pozdrowienia! Ola
OdpowiedzUsuńPs. Super przepis, aż ślinka cieknie :)
Hejka.
OdpowiedzUsuńEeeee... to nie wiem, czemu Tobie widać pociągnięcia pędzelka.... u mnie wyszło super, a namalowałam już kilka poszewek i dwie koszulki dla taty i dla przyszłego teścia hehe :)
No ja kupiłam tylko kolor biały, czarny i czerwony ... ale przymierzam się do kupna jakiś innych kolorków :)
Jak malowałam renifery na czerwono to kolor jest super. Według mnie żywy, w sensie, że ładna intensywna czerwień.
A i w ogóle nie widać, że było malowane najzwyklejszym pędzelkiem do malowania farbami dla dzieci hehe. Wszystko ładnie się zlało i wygląda jak fajny nadruk :)
A malując te renifery to robiłam tak, że namalowałam szablon na kartce A4, wycięłam go i przykleiłam do poszewki taśmą papierową a potem malowałam pędzelkiem po woli :)
Także ja jestem zadowolona z tych farbek :)
Pozdrawiam !
P.S. Wyślij mi na mejla swoje próby malowania nimi. Chętnie zobaczę :)
mail: aniasweet@poczta.onet.pl
Aniu efekt jest pare postow nizej. Zrobilam koszulkę "I love Bulba" :)
UsuńPora obiadowa, ja jestem głodna, a ty takie posty wrzucasz?!?!
OdpowiedzUsuńJeszcze bardziej mi burczy...;)
Super, to już zdecydowanie bardziej złożony przepis i z pewnością smakowita potrawa. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMmmm :-) jedzonko wyglada smakowicie :-) a ja wlasnie zajadam sie brokulami i kasza gryczana :p bo spodnie po swietach jakby "zmalaly" :p Co do cukru waniliowego to ja kupuje (wanioliowy, nie wanilinowy( ;-) A laske wanilli po wyskrobaniu z niej nasionek zwykle wyrzucalam.. nie pomyslalam, ze mozna ja jeszcze tak wykorzystac :-) pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuńdanie wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje, tylko czemu ja wciąż bez piekarnikaaaaa...:)))))
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że super ciekawie ten przepis wygląda. Mam nadzieję, że uda mi się go wypróbować niebawem.
OdpowiedzUsuńKobietko! Dziękuję Ci za tyle miłych komentarzy, które u mnie zostawiłaś. Czerwienię się do teraz :)
OdpowiedzUsuńChciałam napisać, a propo's posta, że nie lubię gotować, ba! nienawidzę! ale cukier waniliowy robię sama :)
dlaczego ja zawsze robię się głodna po przeczytaniu takich pyszności :( a najgorsze jest to, że na diecie to mi takie brzuszki odpadają a zjadłabym oj zjadła i to nie jednego :):))
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wszystko wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Mika
Zwariuje przy Tobie, no przepis obłędny!!! Muszę sobie w komputerku zakładke zrobić na Twoje przepisy !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny bloga :)
OdpowiedzUsuńJestem Tu 1 raz i zachwycam się zdjęciami oraz Twoimi pomysłami!
Zastanawiałam się co z robić z ciasta fr a tu proszę prosty i genialny pomysł :)
pozdrawiam serdecznie!
Efektowne, a zarazem proste danie. To jest to!
OdpowiedzUsuńCiekawy blog, będę odwiedzać ;-).
mhmm ale pyszności :) na pewno wypróbuję przepis, bo świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;)
Piękne zdjęcia, a właściwie przepysznie wyglądające. Przy okazji bardzo chciałabym Ci podziękować za niespodziankę :-) Już się nią pochwaliłam u mnie. buziaki :-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo jestem ciekawa tego przepisu. Niedługo u nas urodzinowe imprezy więc na pewno wypróbuję. Cukier waniliowy do tej pory kupowałam gotowy ale teraz zrobię tak, jak Ty.
OdpowiedzUsuńZjadłabym tu i teraz. ^^ PS. Twój ostatni komentarz u mnie to idealny pomysł na zgłoszenie na candy, a napewno najoryginalniejszy. ;)
OdpowiedzUsuńa great recipe i'd love to try it....love your blog too and happy to be a follower.
OdpowiedzUsuńBec x
Zaintrygowała mnie ta waniliowa sałata! Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPolecam Madziu, jest wyjątkowa w smaku:)
UsuńNigdy nie robiłam sama cukru waniliowego i nie jadłam sałaty z sosem waniliowym - czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńsałata z sosem waniliowym - czegoś takiego jak żyję nie słyszałam, ciekawe, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Marta
What beautiful photographs! The food looks scrumptious!
OdpowiedzUsuńxo TJ
ale mnie zastanowiła ta sałata:))..robię zawsze z dodatkiem cukru...ale waniliowego????hmmmm,,,może spróbuje...a ja go kupuję ,ale b.lubię taki robiony..ma ładniejszy zapach!!!
OdpowiedzUsuńmm wyglądają bardzo smakowicie:) na pewno przepis wypróbuję - dziękuję :)))
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia robisz:*
pozdrawiam ciepło