4.01.2013

Przypraw kuchnie o dreszcze!

Uwielbiam pisać o jedzeniu, a jeszcze bardziej jeść:) 

Ostatni przepis przypadł Wam do gustu, więc może i ten zyska Waszą sympatię. Jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie. Bardzo smaczny, dietetycznie - niekoniecznie.


Mięsne brzuszki z waniliową sałatą!






Składniki:
400 g mięsa mielonego np. zmielone indycze podudzia
1 paprykę czerwoną
1 cebulę
300 g pieczarek
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Sos:
150 ml  śmietany 18%
Mieszankę ziół: koperek, pietruszka, pieprz, kolendra, tymianek
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru

Cebulę, pieczarki i paprykę podsmaż na patelni, dodaj sól i pieprz. Na drugą patelnię wlej 2 łyżeczki oliwy z oliwek i dodaj mięso mielone. Zalej je wodą by mięso się podgotowało i poczekaj, aż woda wyparuje. Wtedy jest mięciutkie. Następnie posyp mięso garstką bułki tartej, która pomoże zrumienić całość i potem zagęści sos. Gdy pieczarki z cebulą będą gotowe, a mięso nabierze ładnego koloru, połącz produkty ze sobą i przygotuj sos.

Sos: do śmietany dodaj mieszankę ziół, czosnek i cukier. Wlej do mięsa i na małym ogniu mieszaj by mięso wchłonęło śmietanę. Gdy cały sos zostanie wsiąknięty i na patelni zostanie nasączone mięso z cebulą, papryką i pieczarkami, odstaw wszystko by wystygło.




Nie możesz używać ciepłego farszu, bo rozpuści ono ciasto francuskie!

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty, z jednego opakowania wyjdzie osiem małych porcji, bądź 4 duże. Napełnij je mięsem i sklej wszystkie rogi razem, oraz boki rogów. Brzuszki posmaruj rozbitym jajkiem i wstaw do pieca na najmniejszy ogień. Złoty kolor da Ci znak, że są gotowe.





Sałata z sosem waniliowym:
Do śmietany dodaj 2 łyżeczki cukru wanilinowego i parę nasionek wanilii. 1 łyżkę zwykłego cukru i łyżeczkę soku z cytryny. Odstaw na 15 minut by wszystko się ze sobą połączyło. Zieloną sałatę porwij i polej sosem waniliowym.

Taka sałata kojarzy mi się z rodzinnym domem. Moja mama tylko tak przyrządza sałatę. Nie wiem jak Wy, ale ja cukier waniliowy robię sama. Gdy z laski wanilii zużyję ziarenka, pozostałość wkładam do cukru, cudnie przechodzi aromatem wanilii.






A Wy robicie cukier waniliowy czy kupujecie gotowy?


27 komentarzy:

  1. yummy!
    nie lubię groszku ani jajek więc ten przepis bardziej mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety cukier kupuję, ale czaję się trochę, żeby kupić laski wanilii i zrobić z nich cukier i ekstrakt waniliowy :) Pozdrowienia! Ola
    Ps. Super przepis, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hejka.
    Eeeee... to nie wiem, czemu Tobie widać pociągnięcia pędzelka.... u mnie wyszło super, a namalowałam już kilka poszewek i dwie koszulki dla taty i dla przyszłego teścia hehe :)
    No ja kupiłam tylko kolor biały, czarny i czerwony ... ale przymierzam się do kupna jakiś innych kolorków :)
    Jak malowałam renifery na czerwono to kolor jest super. Według mnie żywy, w sensie, że ładna intensywna czerwień.
    A i w ogóle nie widać, że było malowane najzwyklejszym pędzelkiem do malowania farbami dla dzieci hehe. Wszystko ładnie się zlało i wygląda jak fajny nadruk :)
    A malując te renifery to robiłam tak, że namalowałam szablon na kartce A4, wycięłam go i przykleiłam do poszewki taśmą papierową a potem malowałam pędzelkiem po woli :)

    Także ja jestem zadowolona z tych farbek :)

    Pozdrawiam !

    P.S. Wyślij mi na mejla swoje próby malowania nimi. Chętnie zobaczę :)

    mail: aniasweet@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu efekt jest pare postow nizej. Zrobilam koszulkę "I love Bulba" :)

      Usuń
  4. Pora obiadowa, ja jestem głodna, a ty takie posty wrzucasz?!?!
    Jeszcze bardziej mi burczy...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, to już zdecydowanie bardziej złożony przepis i z pewnością smakowita potrawa. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm :-) jedzonko wyglada smakowicie :-) a ja wlasnie zajadam sie brokulami i kasza gryczana :p bo spodnie po swietach jakby "zmalaly" :p Co do cukru waniliowego to ja kupuje (wanioliowy, nie wanilinowy( ;-) A laske wanilli po wyskrobaniu z niej nasionek zwykle wyrzucalam.. nie pomyslalam, ze mozna ja jeszcze tak wykorzystac :-) pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  7. danie wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje, tylko czemu ja wciąż bez piekarnikaaaaa...:)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem Ci, że super ciekawie ten przepis wygląda. Mam nadzieję, że uda mi się go wypróbować niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kobietko! Dziękuję Ci za tyle miłych komentarzy, które u mnie zostawiłaś. Czerwienię się do teraz :)
    Chciałam napisać, a propo's posta, że nie lubię gotować, ba! nienawidzę! ale cukier waniliowy robię sama :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dlaczego ja zawsze robię się głodna po przeczytaniu takich pyszności :( a najgorsze jest to, że na diecie to mi takie brzuszki odpadają a zjadłabym oj zjadła i to nie jednego :):))

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie to wszystko wygląda ;)

    Pozdrawiam,
    Mika

    OdpowiedzUsuń
  12. Zwariuje przy Tobie, no przepis obłędny!!! Muszę sobie w komputerku zakładke zrobić na Twoje przepisy !!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za odwiedziny bloga :)

    Jestem Tu 1 raz i zachwycam się zdjęciami oraz Twoimi pomysłami!
    Zastanawiałam się co z robić z ciasta fr a tu proszę prosty i genialny pomysł :)

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Efektowne, a zarazem proste danie. To jest to!
    Ciekawy blog, będę odwiedzać ;-).

    OdpowiedzUsuń
  15. mhmm ale pyszności :) na pewno wypróbuję przepis, bo świetnie wygląda!
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne zdjęcia, a właściwie przepysznie wyglądające. Przy okazji bardzo chciałabym Ci podziękować za niespodziankę :-) Już się nią pochwaliłam u mnie. buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Baaardzo jestem ciekawa tego przepisu. Niedługo u nas urodzinowe imprezy więc na pewno wypróbuję. Cukier waniliowy do tej pory kupowałam gotowy ale teraz zrobię tak, jak Ty.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym tu i teraz. ^^ PS. Twój ostatni komentarz u mnie to idealny pomysł na zgłoszenie na candy, a napewno najoryginalniejszy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. a great recipe i'd love to try it....love your blog too and happy to be a follower.
    Bec x

    OdpowiedzUsuń
  20. Zaintrygowała mnie ta waniliowa sałata! Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie robiłam sama cukru waniliowego i nie jadłam sałaty z sosem waniliowym - czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  22. sałata z sosem waniliowym - czegoś takiego jak żyję nie słyszałam, ciekawe, muszę spróbować:)
    pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  23. What beautiful photographs! The food looks scrumptious!
    xo TJ

    OdpowiedzUsuń
  24. ale mnie zastanowiła ta sałata:))..robię zawsze z dodatkiem cukru...ale waniliowego????hmmmm,,,może spróbuje...a ja go kupuję ,ale b.lubię taki robiony..ma ładniejszy zapach!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. mm wyglądają bardzo smakowicie:) na pewno przepis wypróbuję - dziękuję :)))
    śliczne zdjęcia robisz:*
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...