18.05.2016

Egg spread

Co tu zjeść na smaczne śniadanko? A może pastę jajeczną? Szybka, prosta, odżywcza.

4 jajka
pęk rzodkiewek
mała cebulka
natka pietruszki
koperek
majonez 
sól, pieprz

2 jajka gotujemy na twardo, a dwa jajka na miękko. Dlaczego? Bo te dwa lejące żółtka sprawią, że nasza pasta będzie cudownie kremowa. Ugotowane na twardo jajka oraz białka z jaj ugotowanych na miękko ścieramy na cienkich oczkach tarki. Rzodkiewkę i cebulkę dość drobno siekamy. Cebulę można zastąpić szczypiorkiem. Ja oczywiście hoduję szczypiorek na parapecie, ale zupełnie  o nim zapomniałam. 



Do startych jajek i posiekanych warzyw dodajemy natkę pietruszki i koperek według uznania. A następnie nasze lejące żółtka. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. I teraz widziny ile majonezu dodać by pasta miała odpowiednią konsystencję.


Jeszcze pyszniej będzie, gdy ugotujecie 6 jajek, ale tylko 3 białka trafią do miski. Wtedy pasta będzie miała ładniejszy kolor i w smaku będzie bardziej "żółtkowa", na prawdę pyszna!





1 komentarz:

  1. Uwielbiam pasty jajeczne, ale z reguły jem je na kolację :D Rano tylko płatki owsiane:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...