Beata Tyszkiewicz powiedziała kiedyś "...to tak, jak znaleźć kogoś, kto nie lubi pomidorówki i szarlotki. Wszyscy lubią pomidorówkę i szarlotkę". Otóż, ja jestem właśnie tą osobą, która nie lubi ani pomidorówki ani szarlotki, szczególnie jak jest z cynamonem! Kminek i cynamon są dla mnie nie do przejścia!
Jadłam jednak kiedyś pyszną pomidorówkę, którą teraz bardzo chętnie robię, odrobinę zmieniając przepis.
Składniki:
1,5 - 2 litry wody
włoszczyzna na bulion
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
czosnek
papryczka chilli
200g koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
parę listków bazylii
3-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
2 łyżeczki cukru lub 1 łyżka miodu
sól, pieprz
To dość bogata pomidorówka w warzywa, jest bez śmietany, więc to 100% wegański przepis :)
Gotujemy bulion na bazie warzyw. 3 marchewki, pietruszkę, seler kroimy w talarki, dodajemy chilli, ziele i liście laurowe. Gdy włoszczyzna jest miękka dodajemy kukurydzę i fasolę.
W międzyczasie koncentrat pomidorowy łączymy z miodem (lub z cukrem), sprasowanym czosnkiem, posiekaną pietruszką i bazylią. Miód można podgrzać, wtedy lepiej się wszystko wymiesza.
Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Zupa jest bogata w warzywa, kukurydza przyjemnie chrupie, czuć pikantny posmak papryczki chilli, ale i słodycz miodu ...
To jedna z moich ulubionych zup. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz