06.05.2016

Salmon Soup

Jak z waszą miłością do ryb? Ja osobiście, nie jestem wielką zwolenniczką, ale mój ukochany Mąż bardzo lubi łososia, więc i ja się przekonałam do tego smaku. A dlaczego? Bo jak tu się całować z kimś kto jadł rybę? Da się to tylko znieść jak ty sama jadłaś rybę :) 

Dziś zupa na bazie pieczonego łososia (2 porcje)

300g pieczonego łososia lub brzuszków łososiowych
1 litr wody
100ml śmietany 30% 
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
2 łyżki zielonego groszku
1 ząbek czosnku
siekany koperek
natka pietruszki
2-3 ziela angielskie
1 duży liść laurowy
sól, pieprz
odrobina chilli 


Najpierw gotujemy bulion warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler, ziele i liścia gotujemy w garnku. Gdy bulion jest gotowy dodajemy pokrojonego łososia i czosnek. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy zielony groszek, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Na koniec posypujemy koperkiem, pietruszką i zalewany zupę śmietaną. 

Szybka zupa, smaczna, odżywcza i idealna na rybny piątek :)

Polecam Wam modyfikować zupę. Można dodać ziemniaki lub makaron. Albo boczek i zrobić gęstszy chowder łososiowy. 



2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia! Serio, pełen profesjonalizm:) A przepisy - zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Fotografia kulinarna to moja wielka pasja :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...