Jak z waszą miłością do ryb? Ja osobiście, nie jestem wielką zwolenniczką, ale mój ukochany Mąż bardzo lubi łososia, więc i ja się przekonałam do tego smaku. A dlaczego? Bo jak tu się całować z kimś kto jadł rybę? Da się to tylko znieść jak ty sama jadłaś rybę :)
Dziś zupa na bazie pieczonego łososia (2 porcje)
300g pieczonego łososia lub brzuszków łososiowych
1 litr wody
100ml śmietany 30%
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 średniego selera
2 łyżki zielonego groszku
1 ząbek czosnku
siekany koperek
natka pietruszki
2-3 ziela angielskie
1 duży liść laurowy
sól, pieprz
odrobina chilli
Najpierw gotujemy bulion warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler, ziele i liścia gotujemy w garnku. Gdy bulion jest gotowy dodajemy pokrojonego łososia i czosnek. Gotujemy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy zielony groszek, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Na koniec posypujemy koperkiem, pietruszką i zalewany zupę śmietaną.
Szybka zupa, smaczna, odżywcza i idealna na rybny piątek :)
Polecam Wam modyfikować zupę. Można dodać ziemniaki lub makaron. Albo boczek i zrobić gęstszy chowder łososiowy.
Piękne zdjęcia! Serio, pełen profesjonalizm:) A przepisy - zachęcające:)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Fotografia kulinarna to moja wielka pasja :)
Usuń