Dziś coś dla miłośników rukoli potocznie w mojej rodzinie zwaną "mliczem" ;) A wiąże się z nią pewna historia. Parę lat temu pojechałyśmy z siostrą w odwiedziny do siostry (maślane masło?). Podróż dość długa, do Opola od nas jest jakieś 5 godzin. Po drodze zahaczyłyśmy o Częstochowę, sierpień więc pielgrzymki, korki, msza, trochę nam zeszło. Wieczorem witamy się już w tym urokliwym mieście zwanym stolicą polskiej piosenki, potwornie głodne, a tu na kolację, rukola z sosem czosnkowym... Zaczynamy jeść, naglę moja mała Sis pyta: A czego my tak w ogóle mlicz jemy?
I gdyby nie chwyt Heimlicha źle by było ze mną;) Nikt mnie tak nie potrafi rozśmieszyć jak moja mała Sis, jej stoicki sposób wypowiadania pewnych kwestii mnie osobiście bawi do łez.
Ale wróćmy do sałatki. Rukola, winegret, miód, cud...
Składniki:
50g rukoli
120g sera mozzarella
3-4 kiśie pomidorków koktajlowych
50g polędwicy łososiowej
odrobina startego lub rozkruszonego grana padano
Całym sekretem tej pysznej sałatki jest winegret. Miodowy z musztardowym posmakiem. Gęsty, złocisty, bez kropli wody. Wspomnę jeszcze o musztardzie, bo musztarda, musztardzie nie równa. Moim zdaniem najlepsza jest angielska Colman's, niestety nie jest łatwo ją dostać w Polsce, ale gdybyście mieli kiedyś okazję, polecam, wyjątkowa w smaku. Ja dziś użyłam równie smakowitego produktu. To musztardowo-figowy sos, idealny do mięs i serów. Ale jak się okazało i winegret nabrał bogatego smaku dzięki figowej nucie.
Winegret:
1 duża łyżka miodu spadziowego
2 łyżeczki sosu musztardowo-figowego lub ostrej musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Wszystko dokładnie i długo mieszamy, zbyt gęsty miód można lekko podgrzać. Sos jest gęsty i taki ma być, ma opleść rukolę, a nie spłynąć z niej.
Sałatę można podać jako przystawkę, polecam winegret rozsmarować na talerzu, wyłożyć rukolę, na górę pomidorki koktajlowe, porwaną mozzarelle i polędwicę łososiową. Wszystko polać gęstym winegretem. Wyjątkowy smak!
Wczoraj robiłam sałatę z sosem na bazie musztardy, zajadałam się jak królik i jutro powtórzę bo ma na nią smaka. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też tę sałatkę robiłam trzy dni pod rząd :)
Usuń