09.06.2016

Frittata with smoked salmon and spinach

Łosoś to jedna z nielicznych ryb, które lubię. Całkiem niedawno przygotowałam na obiad zupę łososiową przepis możecie znaleźć TUTAJ. A dziś kawałki świeżego, wędzonego łososia norweskiego zatopione w roztrzepanych jajkach. Zapraszam Was na frittatę.


Uwielbiam włoską kuchnię. Mogłabym mieszkać w Toskanii w starym domku z szarej cegły z dużymi oknami i jadalnią ze stołem na 16 osób. W ogrodzie stałaby altana opleciona żywo zielonym bluszczem, gdzie mogłabym jeść makarony, bruschetty, frittaty i pić wino z winogron, które były skąpane w śródziemnomorskim słońcu. Bajka!

Frittata z łososiem norweskim i świeżym szpinakiem.

Składniki:

5 jajek
50g łososia norweskiego
150g świeżych liści szpinaku
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
100g mozzarelli 
4 pomidorki koktajlowe
ząbek czosnku
sól, pieprz


Na patelni podsmażamy liście szpinaku z czosnkiem, dodając łyżkę masła klarowanego. Po chwili liście powinny zwiędnąć i przejść aromatem czosnku. Jajka ubijamy ze śmietaną i niedużą łyżką mąki. Frittatę można robić bez mąki, ale ja lubię ją lekko zagęścić. Dodajemy sól i pieprz. Na dnie patelni lub naczynia żaroodpornego układamy połowę porcji szpinaku, kawałki łososia, pomidorki i mozzarellę, zalewamy jajkami. Na górę kładziemy drugą połowę naszych składników. Frittatę można podsmażyć na patelni przez chwilę, a następnie wsadzić do pieca nagrzanego do 180 stopni lub od razu wsadzić do pieca na ok. 15 minut.

Cudownie pulchna, lekka, idealna na niedzielne śniadanie lub jako przekąska, gdy przyjdą goście. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...