04.10.2015

Laktacyjna kuchnia...

Parę lat temu w lokalnej gazecie i pewnym holenderskim studenckim czasopiśmie prowadziłam swój autorski kącik kulinarny "Przypraw kuchnię o dreszcze". Dlatego też pomyślałam sobie, że  ta idea mogłaby być dalej prowadzona właśnie tutaj. Zatem oficjalnie odnawiam cykl:


Laktacyjnej kuchni ciąg dalszy. Dziś zapiekanka z cukinii i ziemniaków. Czyli bezpieczne warzywa dzięki, którym mamy przespane noce :)


Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 cukinie
  • żółty ser
  • nieco papryki 
Sos:
  • 100g śmietany 30%
  • 100g śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 

Sos - masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, mleko i dalej mieszając wlewamy śmietanę 30% i 18%. Sos nie może być zbyt gęsty, jeśli jednak takowy nam wyszedł dodajmy więcej mleka. Doprawiamy solą i pieprzem.

*   *   *

Na początek obieramy i kroimy w plastry ziemniaki. Podgotowujemy je chwile w wodzie by były al dente. Cukinie kroimy w plasterki o podobnej wielkości. Ziemniaki układamy jako pierwszą warstwę na wysmarowanej masłem foremce i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Zalewamy połową sosu. Następnie układamy cukinię i gdzieniegdzie kładziemy paprykę. Zalewany resztą sosu, posypujemy żółtym serem. Najlepsze są sery twarde i dojrzałe, tj. gouda czy edam - dobrze znoszą wysokie temperatury. W rozgrzanym piekarniku nasza zapiekanka powinna spędzić ok. 35 minut w 200 stopniach. 

Ot taki oto prosty przepis!








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...