Szybki obiad dla znajomych? Ja dziś postawiłam na makaron. I choć wiem, że nie wszyscy lubią takie wyrafinowane smaki, to jednak zaryzykowałam i smakowało wszystkim :)
Makaron z sosem śmietanowy, kaparami, gorgonzolą i grzybami
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 łyżka kapar
60g sera gorgonzoli
200ml śmietany 30%
100ml śmietany 18%
1 mała cebula
1/2 opakowania pieczarek
zielona pietruszka
sól, pieprz
szczypta cukru
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy z kurczakiem na oliwie z oliwek. Po chwili jak pierś się zezłoci, dolewamy wody by nie zrobiła się sucha. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Grzyby kroimy na 4 części, muszą być jędrne. Podsmażamy je na złoto, na maśle by nie zrobiły się szare. Szara, rozgotowana pieczarka ani nie smakuje, ani nie wygląda apetycznie. Gdy pierś jest gotowa, soczysta, dodajemy grzyby i śmietanę. Najpierw 30%, ona nam się nigdy nie zważy na gorącej patelni, a potem 18%. Sos powinien się gotować na małym ogniu, często go mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, kapary, pietruszkę i gorgonzolę. Ser się cudnie rozpuści i doda wykwintnego smaku. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy dokładnie z sosem.
Kremowo, delikatnie, smakowicie! Smacznego!
pyszności!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony z różnego rodzaju sterami. Narobiłaś mi smaka tym przepisem! :)
OdpowiedzUsuń