06.11.2015

Creamy Pasta Sauce

Szybki obiad dla znajomych? Ja dziś postawiłam na makaron. I choć wiem, że nie wszyscy lubią takie wyrafinowane smaki, to jednak zaryzykowałam i smakowało wszystkim :)



Makaron z sosem śmietanowy, kaparami, gorgonzolą i grzybami



Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 łyżka kapar
60g sera gorgonzoli
200ml śmietany 30%
100ml śmietany 18%
1 mała cebula
1/2 opakowania pieczarek
zielona pietruszka
sól, pieprz
szczypta cukru

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy z kurczakiem na oliwie z oliwek. Po chwili jak pierś się zezłoci, dolewamy wody by nie zrobiła się sucha. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Grzyby kroimy na 4 części, muszą być jędrne. Podsmażamy je na złoto, na maśle by nie zrobiły się szare. Szara, rozgotowana pieczarka ani nie smakuje, ani nie wygląda apetycznie. Gdy pierś jest gotowa, soczysta, dodajemy grzyby i śmietanę. Najpierw 30%, ona nam się nigdy nie zważy na gorącej patelni, a potem 18%. Sos powinien się gotować na małym ogniu, często go mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy, kapary, pietruszkę i gorgonzolę. Ser się cudnie rozpuści i doda wykwintnego smaku. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy dokładnie z sosem.

Kremowo, delikatnie, smakowicie! Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...