06.03.2017

Naleśniki ze szpinakiem i serkiem wiejskim

Szybki przepis na szybki obiad?

Szpinakowe naleśniki zajmą Wam tylko chwilę. To bardzo proste danie, które brudzi jedną miskę i dwie patelnie.


Składniki (porcje na 2-3 osoby):

opakowanie szpinakowego puree 
2 ząbki czosnku
50g startej goudy

1 opakowanie serka wiejskiego

Przepisu na naleśniki Wam nie podaje, niech każdy zrobi takie jakie lubi. Moja mama robi extra cienkie, ja wolę trochę grubsze. Niektórzy robią bez jajek, inni na wodzie gazowanej. Myślę, że najlepiej, gdy zrobicie takie za jakimi przepadacie najbardziej, a mój farsz doda im tylko "tego czegoś".


Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni dodając ząbki czosnku. By czosnek był lepiej strawny polecam przekroić ząbek na pół i wyjąć środek. To właśnie ta "żyłka" sprawia, że potem ciężko nam na brzuchu. Gdy szpinak nabierze czosnkowego aromatu, można dodać ser. Najlepiej jest go pokroić w niedużą ok. 0,5 cm kostkę. Zacznie się cudnie topić, a smak goudy doda wyrazistości. 

Naleśniki smarujemy naszą zieloną mazią, a na nią kładziemy odcedzony ze śmietany i doprawiony solą oraz pieprzem serek wiejski. 


That's all! Proste, szybkie i bardzo smaczne danie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...