12.09.2016

Makaron jak makaron, ale te pomidory!

- Cześć kochanie, co robisz?
- Obiad tworzę
- Czyli jaki makaron dziś będzie?

Taki właśnie dialog przeprowadziłam ostatnio z moim mężem. Co ja poradzę, że ja mogłabym jeść tylko makarony? Uwielbiam włoskie smaki i będę ich bronić jak niepodległości. Makaron na dziś to zapiekane świderki w sosie śmietanowym z mięsem wieprzowym i obłędne pomidory. A tak po prawdzie to nie makaron chce wam dziś polecić, a obłędne pomidory. To one wygrały na talerzu!

Będziemy potrzebować kubek pomidorków koktajlowych, które kroimy na pół, dodajemy świeże gałązki oregano, listki bazylii i zmiażdżony czosnek. Całość polewany dobrą oliwą z oliwek i podsmażamy na patelni. Sztos! Takie proste, a jaki smak!

Jeśli chodzi o makaron, to również prosta sprawka. Sos to zwykły sos śmietanowy z podsmażonymi pieczarkami i mięsem mielonym.

Sos:
300g mielonego mięsa wieprzowego 
300g pieczarek 
1 duży kubek śmietany 18%
250ml wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz

Makaron wrzucamy na gorącą wodę. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulką. Na osobnej patelni smażymy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Gdy mięso jest gotowe dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i ulubionymi przyprawami. Ja dodałam czosnek, oregano, bazylie, przyprawę bułgarską, paprykę i łyżkę cukru bądź ksylitolu by złamać smak. Gotujemy chwilę. Wszystko ze sobą łączymy w brytfance, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piecu przez około 10-15 minut w 180st C.

Tak wiem, bez szału, ale za to pomidory! Pomidorów musicie koniecznie spróbować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...