1.01.2014

Tarta cytrynowa

Dziś mam dla Was przepis na tartę cytrynową, którą robiłam w święta i wczoraj w Sylwestra. Robi furorę wśród znajomych. Jest rewelacyjna!


Ciasto:
250 g maki (ja użyłam pszennej_
1250 g masła
40 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

Krem cytrynowy:
250 ml mleka
30 g cukru
3 żółtka
30 g mąki ziemniaczanej / kiślu cytrynowego
skorka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn

Masa bezowa:
2 białka
120 g cukru pudru

Kruche ciasto najlepiej robi się w proporcji 1 miarka mąki, 0,5 miarki masła. Mąkę przesiej, dodaj masło pokrojone w 1cm kawałki, cukier, żółtko i szczyptę soli. Należy szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na trochę. Mówią, że minimum pół godziny, bo kruche lubi zimno. Ale ja zazwyczaj nie mam czasu na takie czekanie i też wychodzi.

Wyłóż formę najlepiej do tarty. Rozgrzej piekarnik na 150/160 st C. I wstaw do rozgrzanego pieca. Piecz ok. 15-20 minut.

Krem jest podobny do kremu angielskiego. Należy zagotować mleko z cukrem. Do żółtek dodaj mąkę ziemniaczaną lub kisiel cytrynowy. Do żółtek dodaj gorące mleko, ale bardzo powoli i ciągle mieszając by nie ścięło jajek. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryn. Wszystko należy zagotować, ciągle mieszając by krem zgęstniał, a nie zważył się.

Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i bardzo ostrożnie połączyć z zagotowanym kremem. Masę należy wylać na podpieczony spód i piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. Gdy minie czas, wyłączam piekarnik i zostawiam tartę w piecu, po paru minutach uchylam piekarnik i czekam, aż wystygnie, wtedy nie opada :)



Górę tarty, posmarowałam kremem cytrynowym, który dostałam w ramach prezentu świątecznego od mojej BFF Magdy. Jest po prostu rewelacyjny i tak cytrynowy jak żadna cytryna! Przepisu nie znam, ale się dowiem i sama też taki zrobię. 





7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...