Bataty wersja 2.0. W poprzednim poście pisałam o tym jak wartościowe są bataty, dlatego też znowu pojawiły się na moim stole. Idealny przepis na lekki lunch lub kolację.
Bataty nadziewane serem feta (1 duża porcja)
1 duży batat
1/3 opakowania sera feta
1/2 średniej wielkości papryczka chilli
natka pietruszki
pieprz
Na początek nieobrane bataty nacieramy oliwą z oliwek i papryczką chilli. Zapiekamy pod przykryciem ok. 20-30 minut w piecu nagrzanego do 200*C. Gdy są już miękkie w środku, wyjmujemy je na chwilę z pieca i wydrążamy środek, by zrobiła nam się łódka. Wyskrobany miąższ mieszamy razem z fetą, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i pietruszkę. Napełniamy bataty, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy do pieca na kolejne 5-7 minut.
Wyjątkowy smak. Słodkie bataty, słona feta i ostrość chilli... Szybko i smacznie. Polecam!
Bataty nadziewane serem feta (1 duża porcja)
1 duży batat
1/3 opakowania sera feta
1/2 średniej wielkości papryczka chilli
natka pietruszki
pieprz
Na początek nieobrane bataty nacieramy oliwą z oliwek i papryczką chilli. Zapiekamy pod przykryciem ok. 20-30 minut w piecu nagrzanego do 200*C. Gdy są już miękkie w środku, wyjmujemy je na chwilę z pieca i wydrążamy środek, by zrobiła nam się łódka. Wyskrobany miąższ mieszamy razem z fetą, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i pietruszkę. Napełniamy bataty, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy do pieca na kolejne 5-7 minut.
Wyjątkowy smak. Słodkie bataty, słona feta i ostrość chilli... Szybko i smacznie. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz