17.06.2016

Another way to bake sweet patatoes

Bataty wersja 2.0. W poprzednim poście pisałam o tym jak wartościowe są bataty, dlatego też znowu pojawiły się na moim stole. Idealny przepis na lekki lunch lub kolację.

Bataty nadziewane serem feta (1 duża porcja)

1 duży batat
1/3 opakowania sera feta
1/2 średniej wielkości papryczka chilli
natka pietruszki
pieprz


Na początek nieobrane bataty nacieramy oliwą z oliwek i papryczką chilli. Zapiekamy pod przykryciem ok. 20-30 minut w piecu nagrzanego do 200*C. Gdy są już miękkie w środku, wyjmujemy je na chwilę z pieca i wydrążamy środek, by zrobiła nam się łódka. Wyskrobany miąższ mieszamy razem z fetą, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i pietruszkę. Napełniamy bataty, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wkładamy do pieca na kolejne 5-7 minut.

Wyjątkowy smak. Słodkie bataty, słona feta i ostrość chilli... Szybko i smacznie. Polecam!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...