6.06.2016

Rucola salad

Dziś coś dla miłośników rukoli potocznie w mojej rodzinie zwaną "mliczem" ;) A wiąże się z nią pewna historia. Parę lat temu pojechałyśmy z siostrą w odwiedziny do siostry (maślane masło?). Podróż dość długa, do Opola od nas jest jakieś 5 godzin. Po drodze zahaczyłyśmy o Częstochowę, sierpień więc pielgrzymki, korki, msza, trochę nam zeszło. Wieczorem witamy się już w tym urokliwym mieście zwanym stolicą polskiej piosenki, potwornie głodne, a tu na kolację, rukola z sosem czosnkowym... Zaczynamy jeść, naglę moja mała Sis pyta: A czego my tak w ogóle mlicz jemy?
I gdyby nie chwyt Heimlicha źle by było ze mną;) Nikt mnie tak nie potrafi rozśmieszyć jak moja mała Sis, jej stoicki sposób wypowiadania pewnych kwestii mnie osobiście bawi do łez. 



Ale wróćmy do sałatki. Rukola, winegret, miód, cud...

Składniki:

50g rukoli 
120g sera mozzarella 
3-4 kiśie pomidorków koktajlowych
50g polędwicy łososiowej
odrobina startego lub rozkruszonego grana padano 



Całym sekretem tej pysznej sałatki jest winegret. Miodowy z musztardowym posmakiem. Gęsty, złocisty, bez kropli wody. Wspomnę jeszcze o musztardzie, bo musztarda, musztardzie nie równa. Moim zdaniem najlepsza jest angielska Colman's, niestety nie jest łatwo ją dostać w Polsce, ale gdybyście mieli kiedyś okazję, polecam, wyjątkowa w smaku. Ja dziś użyłam równie smakowitego produktu. To musztardowo-figowy sos, idealny do mięs i serów. Ale jak się okazało i winegret nabrał bogatego smaku dzięki figowej nucie.

Winegret:

1 duża łyżka miodu spadziowego
2 łyżeczki  sosu musztardowo-figowego lub ostrej musztardy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

Wszystko dokładnie i długo mieszamy, zbyt gęsty miód można lekko podgrzać. Sos jest gęsty i taki ma być, ma opleść rukolę, a nie spłynąć z niej.




Sałatę można podać jako przystawkę, polecam winegret rozsmarować na talerzu, wyłożyć rukolę, na górę pomidorki koktajlowe, porwaną mozzarelle i polędwicę łososiową. Wszystko polać gęstym winegretem. Wyjątkowy smak! 


2 komentarze:

  1. Wczoraj robiłam sałatę z sosem na bazie musztardy, zajadałam się jak królik i jutro powtórzę bo ma na nią smaka. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tę sałatkę robiłam trzy dni pod rząd :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...