- Cześć kochanie, co robisz?
- Obiad tworzę
- Czyli jaki makaron dziś będzie?
- Obiad tworzę
- Czyli jaki makaron dziś będzie?
Taki właśnie dialog przeprowadziłam ostatnio z moim mężem. Co ja poradzę, że ja mogłabym jeść tylko makarony? Uwielbiam włoskie smaki i będę ich bronić jak niepodległości. Makaron na dziś to zapiekane świderki w sosie śmietanowym z mięsem wieprzowym i obłędne pomidory. A tak po prawdzie to nie makaron chce wam dziś polecić, a obłędne pomidory. To one wygrały na talerzu!
Będziemy potrzebować kubek pomidorków koktajlowych, które kroimy na pół, dodajemy świeże gałązki oregano, listki bazylii i zmiażdżony czosnek. Całość polewany dobrą oliwą z oliwek i podsmażamy na patelni. Sztos! Takie proste, a jaki smak!
Jeśli chodzi o makaron, to również prosta sprawka. Sos to zwykły sos śmietanowy z podsmażonymi pieczarkami i mięsem mielonym.
Jeśli chodzi o makaron, to również prosta sprawka. Sos to zwykły sos śmietanowy z podsmażonymi pieczarkami i mięsem mielonym.
Sos:
300g mielonego mięsa wieprzowego
300g pieczarek
1 duży kubek śmietany 18%
250ml wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
Makaron wrzucamy na gorącą wodę. Mięso podsmażamy z posiekaną cebulką. Na osobnej patelni smażymy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Gdy mięso jest gotowe dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną wody i ulubionymi przyprawami. Ja dodałam czosnek, oregano, bazylie, przyprawę bułgarską, paprykę i łyżkę cukru bądź ksylitolu by złamać smak. Gotujemy chwilę. Wszystko ze sobą łączymy w brytfance, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piecu przez około 10-15 minut w 180st C.
Tak wiem, bez szału, ale za to pomidory! Pomidorów musicie koniecznie spróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz