12.05.2016

Tomato soup

Beata Tyszkiewicz powiedziała kiedyś "...to tak, jak znaleźć kogoś, kto nie lubi pomidorówki i szarlotki. Wszyscy lubią pomidorówkę i szarlotkę". Otóż, ja jestem właśnie tą osobą, która nie lubi ani pomidorówki ani szarlotki, szczególnie jak jest z cynamonem! Kminek i cynamon są dla mnie nie do przejścia! 

Jadłam jednak kiedyś pyszną pomidorówkę, którą teraz bardzo chętnie robię, odrobinę zmieniając przepis. 

Składniki:

1,5 - 2 litry wody 
włoszczyzna na bulion 
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
czosnek
papryczka chilli
200g koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
parę listków bazylii
3-4 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
2 łyżeczki cukru lub 1 łyżka miodu
sól, pieprz

To dość bogata pomidorówka w warzywa, jest bez śmietany, więc to 100% wegański przepis :) 

Gotujemy bulion na bazie warzyw. 3 marchewki, pietruszkę, seler kroimy w talarki, dodajemy chilli, ziele i liście laurowe. Gdy włoszczyzna jest miękka dodajemy kukurydzę i fasolę. 



W międzyczasie koncentrat pomidorowy łączymy z miodem (lub z cukrem), sprasowanym czosnkiem, posiekaną pietruszką i bazylią. Miód można podgrzać, wtedy lepiej się wszystko wymiesza.


Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Zupa jest bogata w warzywa, kukurydza przyjemnie chrupie, czuć pikantny posmak papryczki chilli, ale i słodycz miodu ... 

To jedna z moich ulubionych zup. Polecam :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...